عینك های آفتابی و تزئینی
همان طور كه گفته شد هدف از به كار گرفتن این عینك ها ، محافظت چشم ها در برابر اشعه های آسیب رسان خورشید است. برخی هم تنها به علت جنبه تزئینی و زیبایی از آن استفاده می كنند. نكته ای كه در اینجا باید به آن اشاره كرد، این است كه گاهی این عینك ها نه تنها از چشم ها در برابر اشعه های نور خورشید محافظت نمی كنند بلكه باعث می شود آسیب بیشتری هم به چشم وارد شود.
به طور كلی اگر مانعی جلوی رسیدن نور به چشم ها را بگیرد یا اگر شما در اتاقی كه نور كمی دارد قرار بگیرید، مردمك چشم ها گشاد می شود و بنابراین احتمال ورود نورهای خارجی به درون محفظه چشم بیشتر می شود. پس اگر به دلیل هرگونه بیماری چشمی نیاز به استفاده از عینك آفتابی دارید، حتماٌ باید در انتخاب آن دقت كنید؛ چون عینك های غیر استاندارد تنها با تاریك كردن جلوی چشمان شما، مردمك را گشاد كرده و بدون ایجاد سدی در برابر اشعه های آسیب رسان، اجازه ورود آنها به محوطه داخل چشم را فراهم می كنند.
عینک های طبی آفتابی
این عینک ها هم در اصل مصارف طبی دارند و برای ترمیم و تصحیح اختلالات انكساری چشم ها به كار می روند اما جزء دیگر هم به آن اضا فه می شود كه هم می تواند جنبه زیبایی داشته باشد و هم گاهی خود جزئی از عملكرد طبی و درمانی عینک را تشكیل می دهد. این عینک ها نباید برای شما چندان ناآشنا باشند. اینها عینک هایی هستند كه شیشه آنها به اصطلاح فتوكرومیك است. در بسیاری از موارد رنگ وتیرگی شیشه توسط خود بیمار انتخاب می شود.
عینک های صنعتی و حفاظتی
احتمالاٌ از نام این عینک ها متوجه مصارف آنها شده اید. این عینک ها در مشاغل مختلفی نظیر جوشكاری، آهنگری و رادیولوژی و غیره به كار گرفته می شود تا از چشم ها در برابر نفوذ اجسام خارجی و نیز اشعه های مضر محافظت كنند.
عینک های متفرقه
انواع دیگری از این عینک ها وجود دارند كه چون كاربردهای آنها بسیار محدود و مختص به موارد بسیار اختصاصی است، در اینجا زیاد مورد بحث قرار نمی گیرند. از این میان می توان به عینک های الكترونیكی برای نابینایان، عینک های سمعك دار برای ناشنوایان و عینک ورزشی برای ورزشكاران را نام برد.
به طور كلی همه عینک ها از دو قسمت اصلی تشكیل شده اند كه یكی قاب است و دیگری شیشه یا عدسی عینک. قاب اگر چه در ساختمان عینک شاید به اندازه عدسی اهمیت نداشته باشد اما معمولا در نگاه اول توجه بیشتری را به خود جلب می كند و بنابراین اكثر مردم در انتخاب آن وسواس زیادی به خرج می دهند. قاب از چند قسمت اصلی تشكیل می شود.
ریم یا Ryewire كه در اصل حلقه ای از قاب است كه دور و اطراف عدسی را در بر می گیرد و در اصل جایگاه قرارگیری عدسی است. البته بسیاری از عینک های جدید فاقد این قطعه هستند و عدسی در آنها توسط پیچ و مهره هایی به اجزاء قاب وصل می شود.
پل یا Bridge قطعه ای از قاب است كه از روی بینی عبور می كند و در اصل ریم های طرفین را به هم متصل نگه می دارد.
بالشتك یا pad قطعاتی هستند ۲(تا) كه در هر یك از طرفین بینی قرار می گیرند و در اصل باعث می شوند كه وزن عینک با ملایمت روی بینی پخش شود.
قطعات انتهایی یا Endpiecها كه در انتهای طرفین راست وچپ در قسمت خارجی ریم ها قرار دارند.این قطعات محل اتصال دسته عینک به ریم هستند. انواع مختلفی از قطعات انتهایی وجود دارد. به طور مثال برخی از آنها در این بخش دارای فنری هستند كه باز و بسته شدن دسته ها را تسهیل می كند.
دسته عینک قسمتی است كه عینک را در گوش ها نگه می دارد و در اصل خود از چند بخش مختلف تشكیل شده است. دسته عینک می تواند از نوع مدل جمجمه ای (یعنی قسمت انتهایی آن به پشت گوش خم شود) از نوع انتها صاف و یا از نوع تغییرپذیر باشد (یعنی در صورت تمایل بیمار آن را خم می كند) اكثر قاب ها از موادی پلاستیكی یا فلزی ساخته می شوند و در اصل گاهی ساختار آنها تركیبی از دو ماده مزبور است. به هر حال ساختار و ماده سازنده قاب باید ویژگی های زیر را داشته باشد تا یك عینک مطلوب در نظر گرفته شود. قابلیت كشش، شكل پذیری و انعطاف داشته باشد تا عدسی را درخود جای دهد.
درجاتی از انعطاف پذیری و نرمی داشته باشد تا در برابر فشارها و كشش ها به راحتی آسیب نبیند ودر ضمن، گذاشتن عینک بر روی صورت را نیز تسهیل كند. جنس آنها طوری باشد كه در مواجهه با عوامل شیمیایی، آب، تعریق صورت، نور خورشید و غیره تغییر رنگ وتغییر شكل ندهد. سبك باشد.
مقرون به صرفه باشد
مسلما شكل ظاهری هم بسیار مهم است. با توجه به اینكه عینک در بخش قابل توجهی از روز توسط فرد مورد استفاده قرار می گیرد، بخش مهمی از صورت و نمای ظاهری فرد را تشكیل می دهد و بنابراین باید با فرم صورت فرد هماهنگی داشته باشد.
با این حساب اندازه قاب، رنگ قاب، طراحی قاب و از طرف دیگر ویژگی های عدسی یا شیشه عینک همگی باید با سلیقه فرد و نیز ویژگی های صورت وی هماهنگی داشته باشند. به طور مثال باید در هنگام انتخاب عینک به وضعیت بالشتك ها و پل عینک بسیارتوجه كرد تا فشار بیش از حد به بینی وارد نكند و به راحتی بر روی آن سوار شوند.
در ضمن باید توجه داشت كه نوع عدسی هم در انتخاب قاب بسیار با اهمیت است. برخی از قاب ها این توانایی را ندارند كه هر نوع عدسی را در خود جای دهند و بنابراین در زمان انتخاب قاب. ویژگی های عدسی (مثل قطر عدسی، شكل و تحدب عدسی، قطر كانون عدسی و......) هم باید مد نظر قرار بگیرند.
یكی از مهم ترین خصوصیاتی كه در هنگام انتخاب قاب باید توجه كرد، ویژگی های حساسیتی بدن است. به طور مثال برخی از افراد به انواعی از فلزات و طلاجات حساسیت دارند و در مواجهه با آنها دچار ضایعات پوستی، كهیر و اگزما می شوند. به ویژه بسیاری از افراد به نیكل كه در ساختار بسیاری از وسایل تزئینی مثل گوشواره ها، گردن بند ها، ساعت و دستبند به كار می روند، حساسیت دارند. طلا نیز از ویژگی مشابهی برخوردار است ودر بسیاری از افراد ایجاد واكنش های حساسیتی می كند. در صورتی كه سابقه ابتلا به چنین حساسیت ها و آلرژی هایی دارید، حتما باید در زمان انتخاب قاب از مواد سازنده قاب اطلاع كافی كسب كنید.
حتما توجه داشته باشید كه در هنگام تهیه عینک های طبی باید با نسخه چشم پزشك مراجعه كنید. علاوه بر اینكه تعیین نمره عینک حتماٌ باید توسط چشم پزشك شما صورت گیرد. خصوصیات دیگری نیز وجود دارد كه به جز چشم پزشك فرد دیگری قادر به تعیین آنها نیست.
آستیگماتیسم
آستیگماتیسم كه یكی از اختلالات شایع انكساری در چشم هاست، برای ترمیم به عدسی های خاصی احتیاج دارد كه آن هم نیازمند محاسبات بسیار دقیق توسط چشم پزشك است.
تعیین فاصله مردمك ها یا PD
شاید یكی از اصلی ترین كارهایی كه چشم پزشكان در هنگام نوشتن نسخه عینک زنانه پرادا انجام می دهند تعیین PD یا فاصله بین دو مردمك است. در صورتی كه این عدد تعیین نشود، عینک زنانه پرادا ساز قادر نخواهد بود عینک زنانه پرادا مناسبی برای شما تهیه كند و برای همین چشم پزشكان معمولاٌ با وسایل بسیار دقیقی این عدد را برای شما مشخص می كنند. عینک زنانه پرادا در صورتی كه این فاصله درست تخمین زده نشود، دید مطلوب برای شما ایجاد نمی شود.
به هر حال با توجه با اینكه به طور معمول تجربه افراد در تهیه عینک زنانه پرادا مناسب چندان زیاد نیست، همیشه تبادل نظر با مسئول فنی محل خریداری عینک زنانه پرادا، كمك كننده است. با این وجود، از نظر ظرافت و زیبایی،انتخاب نهایی با بیمار است. اما در صورت نیاز می توان از اطلاعات و تجارب مسئول فنی در مورد انواع قاب های موجود در بازار و نیز تجربه چهره شناسی وی استفاده كرد. برای یك انتخاب مناسب توجه به خطوطی كه صورت شخص را تشكیل می دهند و نیز شكل هندسی صورت بسیار با اهمیت است.
حالات خاص و ویژگی های صورت، موها، ریش و سبیل، رنگ مو و میزان تیرگی پوست نیز باید مد نظر باشد. از طرف دیگر،شغل و شخصیت اجتماعی، سن، جنس وحتی نحوه لباس پوشیدن فرد نیز از عواملی هستند كه در انتخاب باید مورد توجه قرارگیرند. همیشه باید در نظر داشت كه هماهنگی قسمت فوقانی قاب با ابروها و بخش پائینی قاب با گونه ها و نیز موازی بودن دماغه قاب با شیب بینی كمك قابل توجهی به مناسب بودن قاب برای صورت فرد می كند.
تمام این ملاحظات در مورد كودكان هم صدق می كند. به ویژه جنبه های زیبایی و ظرافت قاب در مورد كودكان بسیار مهم است چرا كه اگر این موارد رعایت نشوند باعث از بین رفتن علاقه به استفاده از عینک زنانه پرادا در كودكان می شود و حتی ممكن است به علت تخریب و زشت كردن چهره كودك، از نظر روحی و شخصیتی برای وی مشكل ساز شود. در ضمن با توجه به میزان فعالیت و جنب وجوش بچه ها باید میزان مقاومت و ایستادگی قاب كمی بیشتر از بزرگسالان باشد تا به راحتی آسیب نبیند. آموزش استفاده صحیح و نگهداری عینک زنانه پرادا به كودكان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده و والدین در این امر نقش بسیار مهمی بر عهده دارند.
به طور كلی بر اساس شكل كلی صورت، می توان توصیه هایی در مورد شكل قاب و عدسی داشت: برای چهره های مربعی شكل، قاب های گرد؛برای چهره های لوزی شكل، قاب های بدون ریم ؛ برای چهره های كشیده، قاب های طرح ریبان با عمق زیاد؛ برای چهره های مثلثی شكل با قاعده در بالا قاب های طرح ریبان با عمق كم؛ برای چهره های مثلثی شكل با قاعده در پائین، قاب های بیضی شكل؛ و برای چهره های گرد، قاب های چهار گوش بیشتر از نظر زیبایی مناسب هستند.
دسته عینک زنانه پرادا هم در انتخاب نوع عینک زنانه پرادا و نمای نهایی چهره فرد، اثر بسیار زیادی دارد. به طور مثال دسته هایی كه در قسمت پائین قاب لولا شده باشند، چهره را كوتاهتر نشان می دهند و بر عكس دسته هایی كه در بالای قاب لولا شده باشند، صورت را كشیده تر نشان می دهند.
یكی دیگر از مهم ترین بخش های عینک زنانه پرادا عدسی است. تعیین یك عدسی مناسب كاری نسبتا تخصصی است و به عوامل متعددی نظیر: قطرعدسی، محدب یا مقعر بودن عدسی، مقاومت آن در برابر ضربات و غیره بستگی دارد. در صورتی كه تمایل دارید عدسی عینک زنانه پرادا شما رنگی یا به اصطلاح فتوكرومیك باشد، متناسب بودن رنگ آن با قاب و دیگر اجزاء صورت مهم است. گاهی عدسی ها ویژگی های دیگری نظیر ویژگی ضد رفلكس (Anti reflex) دارند كه برای درمان برخی از اختلالات چشم پزشكی مفید است.
در مورد عینک زنانه پرادا های طبی اكیدا به استفاده كنندگان توصیه می شود كه پس از اتمام مراحل ساخت عدسی و كارگذاری آن پس از تحویل از عینک زنانه پرادا سازی و قبل از استفاده، حتما یك بار عینک زنانه پرادا را با چشم پزشك خود كنترل كنید تا از صحت و درستی اقدامات تكنیكی ونیز مناسب بودن عدسی و دیگر ویژگی های عینک زنانه پرادا اطمینان حاصل كنید.
دكتر علی غلامرضانژاد
مقاله در مورد عینك های آفتابی و تزئینی